Retele Profibus

Introducere

Standardul PROFIBUS a fost introdus in Germania in anul 1989 şi a fost ulterior acceptat ca standard international. PROFIBUS este o retea de mare viteza pentru echipamente distribuite. Are trei versiuni compatibile:

  • PROFIBUS DP (Decentralized Periphery), care este o retea de mare viteza, de cost redus si cu un nivel de comunicatie simplu (90% din retele);
  • PROFIBUS FMS (Field bus Message Specification), care consta in aplicatii de nivel inalt de comunicatie, utilizate in celule de control complex;
  • PROFIBUS PA (Process Automation), dezvoltata pentru automatizarea proceselor, in special in zone periculoase.

DP si FMS au acelasi mediu de transmisie (RS-485), in timp ce PA utilizeaza tehnologia MBA (Manchester coding and Bus Powered). Vitezele de transmisie pentru DP si FMS sunt: 9,6 Kbps, 19,2 Kbps, 93,75 Kbps 187 kbps, 500 Kbps, 1,5 Mbps, 3 Mbps, 6 Mbps, 12 Mbps. Pentru PA viteza este 31,25 Kbps. O retea este alcatuita din mai multe segmente, care se realizeaza utilizand repetoare. Fiecare segment trebuie sa aiba la capete conectata o impedanta egala cu impedanta caracteristica a retelei.

Protocolul de comunicatie

PROFIBUS utilizeaza un protocol bazat pe cadre de octeti. Cadrele sunt de lungime variabila. Cei mai multi utilizatori folosesc un chip special (SPC3), care are inglobat protocolul PROFIBUS. Comunicarea inseamna transmitere si receptionarea de mesaje numite telegrame. Numai dispozitivul master poate initia o comunicatie, in timp ce dispozitivele slave raspund la solicitarile masterului propriu.

Configurarea unei retele PROFIBUS

DP suporta implementarea a doua tipuri de retele: mono-master si multi-master. Componenta principala a unei retele mono-master este un AP. Dispozitivele slave sunt cuplate prin intermediul mediului de transmisie.

Nodurile active din inelul logic au o ordine data, care nu depinde de pozitie. Dreptul de acces la retea este legat de detinerea jetonului. Jetonul este pasat, dupa un timp unui alt nod activ, in ordinea logica. Nodurile pasive nu pot receptiona jetonul.

Pentru configurarea unei retele PROFIBUS este necesar, in afara realizarii fizice, de un dispozitiv de configurare, care poate fi un calculator dedicat cu facilitati de comunicare pe retea. Alternativa la utilizarea acestor dispozitive este utilizarea unui PC, caruia i se ataseaza o interfata speciala de comunicatie pe PROFIBUS sau MPI. Pe aceste calculatoare ruleaza programe speciale: COM PROFIBUS, Step 7 Manager etc. Programele dispun de o biblioteca speciala de descriptoare de dispozitive (GSD). Aceasta biblioteca este livrata de constructorul de dispozitiv dar poate fi completata si de utilizatori atunci cand apar noi dispozitive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.