Proiectare SCADA/HMI – Concepte de engineering si ideologii – Partea 3

Bună ziua și bine v-am regăsit la Partea a 3-a din ceea ce denumim „Proiectare SCADA/HMI – Concepte de engineering și ideologii”. În prima parte am discutat despre cum abordăm un nou proiect. În a două parte am discutat despre cum înțelegem contextul în care lucrăm. În cea de-a 3-a parte vom discuta despre schița ecranului principal.

Ca în orice Proiectare de SCADA/HMI , fie ea și electronic, începem de la o foaie și o hârtie (fizice). Dacă vom încerca să desenăm prima schița direct pe calculator vom fi limitați în a defini anumite detalii.

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/miniAutoMan

Canal Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCypjIJlHYQ_OZ283wqsCrJA

Proiectare SCADA/HMI – Pasul 1

Desenează pe hârtie primele 10 idei despre cum poți interpreta grafic task-urile ce urmează să le îndeplinească viitorul tău HMI/SCADA. Analizează-le și identifică care este cel mai corect din punct de vedere cantitativ + calitativ + optimizare.

Gândește-te la viitorul HMI/SCADA ca la o viitoare casă. Va trebui să fie o căbănuță sau un palat? Câte camere trebuie să aibă?  Câte  etaje  sunt  necesare? Unde amplasezi ușile? Dar ferestrele? Pe același format, acum  gândește-te la HMI/SCADA tău!

Pentru început schițează doar ecranele importante. Nu te împotmoli în detalii! Care sunt functionalitatiile cele mai relevante pentru clientul tău? Care sunt funcționalitățile cele mai folosite de către clientul tău? Unde este locul potrivit pentru amplasarea lor în ecranele principale? Nu te chinui să treci mai departe dacă încă nu ai răspuns la aceste întrebări! Sigur ceva nu va fi bine la final.

Pasul 2

Fii atent la „Light switches”! Dacă ne uităm la orice clădire construită corect toate întrerupătoarele sunt amplasate la aceași înălțime și de principiu în dreapta ușilor. De ce? Deoarece acest lucru crează reflex. La ce e necesar acest reflex? Păi simplu, având reflexe create îți ia doar câteva secunde să aprinzi lumina într-o încăpere în beznă. La fel lucrează și HMI/SCADA tău. Butoanele tale trebuie să fie la aceași înălțime. De altfel, de la un ecran la altul butoane gen „Next”, „Back”, etc trebuie să fie în aceași poziție. De ce? Pentru că atunci când un utilizator care încă nu este familiarizat cu HMI/SCADA tău el va ști că acolo trebuie să fie acel buton. Nu va trebui să piardă timp să identifice acel buton. Timpul înseamnă bani în producție!

Proiectare SCADA/HMI
Varianta HMI

Pasul 3

Desenează 3 design-uri pentru viitorul tău HMI/SCADA . Astfel din 10 schițe desenate pe hârtie rămâi cu 3 versiuni de HMI/SCADA . Important ca ele să fie diferite ca și concept și funcționalitate. Mergi cu cele 3 draft-uri la client și cere-i feedback. Pe cel ales de client vei dezvolta detaliile.

Discuta creațiile tale și cu persoane din afara fenomenului. Nu neglija imaginația colegului de la poartă ori celui de la curățenie. Cele mai mari idei vin de la persoanele din afara fenomenului!

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/miniAutoMan

Canal Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCypjIJlHYQ_OZ283wqsCrJA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.