Proiectare SCADA/HMI – Concepte de engineering si ideologii – Partea 2

Nu rata Proiectare SCADA/HMI – Concepte de engineering si ideologii – Partea 1

In articolul trecut am discutat despre cum incepem sa abordam corect un proiect HMI/SCADA. In acest articol de propunem sa discutam despre intelegerea contexului in care lucram.

Plecand de la ideea ca un HMI/SCADA nu este arta ci mestesug primul pas important in creeare design-ului este de a ne cunoaste clientul.

2.1 Pune pe hartie cunostintele tale privind domeniul ce il va servi viitorul HMI si asculta-te!

Chiar daca ai ani de zile de cand lucrezi ca dezvoltator HMI/SCADA intr-un anumit domeniu EVITA sa cazi in groapa supraestimarii cunostintelor tale privind clientul tau. Pune mai multe serii de intrebari si asculta ce are de zis clientul si echipa sa referitor la viitoarea grafica.

2.2 Identifica diferiti useri ce vor folosi HMI-ul/SCADA

Desi contractual clientul tau este cel care te plateste, tehnic clientul tau este cel care va utiliza in viitor creatia ta. De aceea este important sa iti identifici utilizatorii finali si tipologiile lor. Diferite tipologii de utilizatori vor avea nevoi diferite ce creatia ta va trebui sa le satisfaca pe toate.

Astfel crearea profilului utilizatorului final te va ajuta sa imbunatatesti relevanta HMI-ului tau.

2.3 Identifica si prioritizeaza nevoile clientului

S-ar putea ca tu, datorita experientei tale, sa ai o idee formidabila de a organiza viitorul HMI/SCADA insa sa nu acopere nici 30% din nevoile clientului tau.

De aceea este important sa afli ce tip de informatii are nevoie clientul de la viitorul HMI/SCADA si care sunt prioritatile lor. Cele mai importante informatii sunt acelea care trebuie sa apara pe prima pagina fara a fi nevoie de a interactiona cu dispozitivul.

2.4 Fii atent la contextul unde va fi implementat viitorul HMI/SCADA

Conditiile de mediu sau conditiile de lucru sunt vitale in strategia viitorului design. Daca vorbim de cabila unui utilaj gen macara atunci HMI-ul tau va trebui sa aiba absolut toate informatiile vitale pe prima pagina. De principiu operatorul utilajului nu va lua mana de pe manete pentru a opera pe HMI. S-ar putea sa fie mai important sa imi arati care este anvergura bratului decat sa imi arati toate motoarele functionale, sau sa imi tii pe prima pagina lista de alarme – lucru care l-am intalnit foarte des la astfel de exemple. De aici poate aparea inutilitatea HMI-ului tau. Fa teste cu operatorii si lasa-i sa decida eventual viitorul design.

2.5 Identifica punctele critice ale clientului

Orice fabrica de productie are KPI de functionare, de productie, etc. De asemenea pot exista anumiti indicatori ce au impact puternic in productivitatea companiei. Identifica acesti factori si cauta solutii pentru ei cu ajutorul HMI-ului sau SCADA tau. Clientul tau va aprecia acest lucru in principal.

2.6 Pastreaza un loc neutilizat in HMI/SCADA

Dat fiind ca pana la predarea definitiva si chiar dupa acest moment viitorul tau HMI/SCADA poate suferi modificari sau adaugiri, este important ca acestea sa aiba loc sa fie indeplinita fara a devia de la template-ul proiectat de tine.

Un comentariu la „Proiectare SCADA/HMI – Concepte de engineering si ideologii – Partea 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.