Proiectare SCADA/HMI – Concepte de engineering si ideologii – Partea 1

Daca ar fi sa alegem unul din aspectele cu adevarat dificile din viata unui inginer automatist atunci cred ca suntem cu totii de acord ca proiectarea grafica sub forma de SCADA sau HMI se poate incadra in TOP3 cele mai dificile activitati.

Cand zic cele mai dificile activitati nu ma refer neaparat la construirea propriu zisa ci mai degraba la gandirea design-ului viitoarei aplicatii.

  1. Gandirea Design-ului

1.1 In primul rand inainte sa te apuci sa desenezi grafica viitorului tau sistem SCADA/HMI ar trebui sa iei calcul faptul ca primul lucru cu care va lua contact aplicatia ta vor fi ochii.

Astfel primul pas pe care ar trebui sa il facem atunci cand de apucam de dezvoltat un SCADA/HMI este acela de a face un pas in spate si sa privim lucrurile dintr-o perspectiva mai larga – design-ul viitorului SCADA/HMI trebuie sa fie o simbioza intre forme si functii.

1.2 Design-ul este mestesug ci nu o arta!

Poti ajunge sa creezi constant SCADA/HMI de succes daca ramai consecvent in urmarirea unor principii de dezvoltare foarte simple. Nu iti trata aplicatia precum un Rembrandt fiindca la final te vei deziluziona singur.

1.3 Critici si observatii

DA, desi ai crede ca tu esti singurul care este implicat in dezvoltarea viitoarei aplicatii SCADA/HMI atunci sa stii ca faci o mare greseala ca nu incluzi si clientul tau in procesul de dezvoltare.

Odata implicati si alti oameni in procesul de dezvoltare vor aparea o gramada de observatii privind rezultatul muncii tale si poate chiar si critici ce te pot deternima chiar sa renunti. Dar nu are nici un rost sa faci acest lucru fiind toate lucrurile astea fac parte din proces.

1.4 SCADA/HMI este o unealta

Exact! Multi tineri automatisti fac greseala de a insista in dezvoltarea a tot felul de featuring-uri. Aplicatia poate sa fie cea mai buna din puncte de vedere al performantei insa daca nu reusesti sa o faci operabila si eficienta atunci tocmai ai creat o aplicatie neproductiva.

1.5 Nu lucra singur la acest gen de proiect!

Tendinta celor mai multi tineri ingineri automatisti este aceea de a se inchide in ei pe durata dezvoltarii aplicatiei grafice si a veni la final cu rezultatul. Daca faci acesti lucru atunci trebuie sa te pregatesti puternic pentru un val de reprosuri si observatii din partea clientului.

Orice observatie din partea clientului poate insemna decalarea termenului de livrare ceea ce poate deveni neprofitabil in sectorul de „implementare automatizari”.

Cel mai recomandat este sa pastrez o relatie deschisa cu toti clientii tai si sa le prezinti proiectul pe faze de dezvoltare astfel vei putea corecta din timp toate observatiile. De altfel este un plus sa discuti proiectul tau si cu alti colegi de breasla deoarece acestia din urma pot veni cu idei inovatoare ce la final iti pot creste profiturile.

1.6 Nu lasa design-ul grafic la final!

O practica des intalnita vad ca este aceea de a lasa HMI-ul sau SCADA pe final. Acest lucru de cele mai multe ori se intampla din cauza faptului ca in economia proiectului nu reprezinta un consum important de buget, insa poate reprezenta principalul consumator de timp! Asa ca cel mai bine este sa te apuci de dezvoltarea graficii inca din perioadele timpurii ale proiectului astfel vei avea timp sa rezolvi toate problemele ce pot aparea pe parcursul unui proiect.

2 comentarii la „Proiectare SCADA/HMI – Concepte de engineering si ideologii – Partea 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.