Actionare motor cu Simatic Manager – Tutorial 2

In acest tutorial continuam de la Tutorialul nr 1, unde am creat un proiect nou in Simatic Manager. Acolo am inceput o logica simpla de actionare a unui bec. Astfel am creat acest tutorial actionare motor cu Simatic Manager.

Schema electrica de actionare motor

In prima parte vorbim despre notiunile teoretice din capitolul electric privind o schema electrica de actionare a unui motor. Astfel incepem cu schema electrica de actionare a unui bec. Apoi de la aceasta schema monofazata explicam trecerea la schema electrica trifazata a unui motor electric si explicam diferentele.

Dupa ce stabilim schema de forma a actionarii noastre vom continua cu explicarea modului de constructie a schemei de comanda. Schema de comanda ce va fi condusa de un S7-300 va fi detaliata pe larg pentru a se intelege mecanismele de functionare.

Dezvoltarea programului de actionare motor cu SIMATIC MANAGER

In partea a doua a acestui tutorial de actionare motor cu Simatic Manager facem introducerea in SIMATIC MANAGER unde creem simplist logica de actionare a unui motor electric cu Simatic Manager si S7-300 ca si PLC conducator.

Completam cu elementele de verificare a starii electrice a motorului. Astfel verificam contactele auxiliare ale intrerupatorului ce alimenteaza motorul.

Apoi continuam cu verificarea cuplarii contactorului de linie dupa ce PLC-ul S7-300 executa comanda.

Ultimerior creem o comanda de retinere avarie si buton de reset astfel incat sa nu permitem logicii dezvoltata in Simatic Manager sa reporneasca motorul fara ca operatorul sa nu ia la cunostinta.

La final creem logica de automentinere a comenzii de START a motorului cu interblocajele sale date de avariile ce le poate suporta motorul.

Simulare PLC S7-300

Dupa ce creem toata logica in Simatic Manager simulam programul folosind pachetul PLC SIM ce se intaleaza ca addon la SIMATIC MANAGER.

In urmatorul tutorial vom discuta despre cum animan pe un SCADA logica creata in acest tutorial.

Pagina de Facebook: https://www.facebook.com/miniAutoMan

Canal Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCypjIJlHYQ_OZ283wqsCrJA

2 comentarii la „Actionare motor cu Simatic Manager – Tutorial 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.